Jdi na obsah Jdi na menu
 


1) Zelňačka, Sekaná, Tvarohový pohár

2) Polévka s krupičkou, Pečený bůčkový cop s kedlubnovým zelím, Jahodový koláč

3) Dýňová polévka, Kotletky na houbách, Kakaová roláda se šlehačkou

4) Vepřový vývar, Slaný závin s mletým masem, Bramborové válečky se švestkovým rozvarem

5) Mrkvový krém, Znojemská omáčka s rýží, Koláč s tvarohem a meruňkami /paní Mikulkové/

6) Bramboračka, Kuře na paprice, Tvarohový štrúdl s jablky

7) Hovězí vývar s nudlemi,  Koprová omáčka s hov.masem, Koláč s pudingem a zakysanou smetanou

8) Kuřecí vývar, Drožďové knedlíčky, Houbová omáčka, Houskový knedlík,  Rychlé lívance  

9) Špenátový krém,  Hovězí s rajskou omáčkou a těstovinami,  Rychlé minidezerty se šlehačkou

10) Fazolová polévka s klobáskou, Bramboráky s uzeným masem, Dort harlekýn

11)  Pórková polévka, Rozlítaní ptáčci, Tříbarevný koláč

12) Kulajda, Čočka na kyselo, Šufánky

13) Gulášová polévka, Francouzské brambory, Tvarohové kynuté buchty

14) Domácí sýrové krekry, Bramborový salát, Domácí sušenky

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 

 

Polévka s krupičkou

2 lžíce másla, 3 lžíce krupičky, kořenová zelenina, pórek, zeleninový vývar (nebo bujón), petrželka, sůl, pepř


Mrkvový krém

2 lžíce másla, 2 lžíce hl. mouky, 6 mrkví, 2 malé brambory, zeleninový vývar (nebo bujón), 250 ml smetany, sůl, pepř


Drožďové knedlíčky

4 kostky droždí, 1 lžička másla, střední cibule, 1 vejce, stroužek česneku, strouhanka na zahuštění, sůl, pepř

Na lžičce másla zpěníme středně velkou nadrobno nakrájenou cibuli, na ní rozpustíme 4 kostky droždí a sejmeme z plotýnky. Osolíme, opepříme, přidáme 1 vejce, utřený česnek a zahustíme strouhankou. Vytvoříme knedlíčky, vložíme do polévky a krátce povaříme.


Špenátový krém

2 lžíce másla, menší cibule, 1-2 stroužky česneku, čerstvý špenát listy (1 balení), zeleninový vývar, 250 ml smetany na vaření 30%, pepř, sůl

Čerstvý špenát umyjeme, dáme do sítka a spaříme horkou vodou. Na másle orestujeme cibulku, trochu česneku a přidáme špenát. Zalijeme zeleninovým vývarem (bujónem), osolíme, opepříme, přidáme smetanu a necháme povařit. Poté ponorným mixérem rozmixujeme, můžeme zahustit jíškou, necháme provařit.


Kulajda

2 hrsti sušených hub, 3-4 brambory, mletý kmín, sůl, pepř, 250 ml smetany, 100 ml zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, vývar, kopr, ocet, vejce
Sušené houby si namočíme den dopředu. Poté je vlijeme do hrnce, osolíme, zalijeme vývarem, přidáme mletý kmín, sůl, pepř a brambory nakrájené na kostky. Vaříme asi 15 minut. Ve smetaně si rozkvedláme mouku a zahustíme polévku. Provaříme a přidáme zakysanou smetanu, kopr a ochutíme octem. Na konec přidáme do polévky vejce /rozkvedlané, zastřené nebo na tvrdo/.

Gulášová polévka

500 g hov. masa,  2 lžíce sádla, 2 lžíce hl. mouky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 brambory, ml. paprika, ml. kmín, majoránka, sůl, pepř, vývar
Na sádle si orestujeme cibuli a přidáme pokrájené maso (osolené a opepřené). Když se maso „zatáhne“, tak přidáme sladkou papriku, kmín, česnek, zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a vaříme do změknutí masa. Poté přidáme pokrájené brambory, majoránku, sůl, pepř.

 

Dýňová polévka 

Pórková polévka

------------------------------------------------------------ 

 

Pečený bůčkový cop s kedlubnovým zelím a bramb.knedlíky

600 g vepřového bůčku, 4 stroužky česneku, 2 cibule, kmín, sůl, pepř

Bramborové knedlíky: 750 g vař.brambor, 200-250 hr.mouky, 3 lžíce krupičky, 1

vejce, sůl

kedlub.zelí: 4 velké kedlubny, 1 malá cibule, sádlo/nebo máslo/, ocet, kmín, sůl, cukr


Kotletky na houbách

2 vepřové kotlety, 2 cibule, 3-4 hrsti hub, worcestr, sojová omáčka, mletý kmín, sůl, pepř, olej


Kuře na paprice

4 stehna, 2 lžíce tuku, 2 cibule, 2 lžičky papriky, 250 ml smetany, 1 lžíce hl.mouky, 1 plátek másla, drůbeží nebo  zeleninový vývar, nové koření, pepř, bobkový list, citron, sůl, 150 g slaniny nebo špeku


Houbová omáčka

Houby, 200 ml vody, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 4 bobkové listy, 500 ml mléka, 2-3 lžíce hladké mouky, Smetana, Cukr, Ocet, Sůl, Pepř

Houby nakrájíme na větší kousky, dáme do osolené vody a necháme asi 25 minut vařit. Mezitím si v menším hrnci svaříme vývar z vody a koření. Voda musí přejít varem, aby vůně koření byla intenzivnější.
Uvařené houby přecedíme, zalijeme kořením a povaříme. Houby budou krásně vonět.
V mléce rozmícháme hladkou mouku a vylijeme ji za stálého míchání do houbové směsi. Omáčku dobře provaříme a dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Pro zjemnění na závěr vmícháme smetanu.

 

Rozlítaní ptáčci

600 g hovězí roštěné (vysoký roštěnec, hovězí zadní, jako na ptáčky), 1 – 2 lžíce hladké mouky, 5 velkých cibulí, plnotučná hořčice, salám nebo párek, vejce natvrdo, okurky v láku, vývar, olej, sůl, pepř
Stejně jako u roštěné, můžeme tady zvolit úspornější variantu a použít hovězí plec kulatou, neboli falešnou svíčkovou. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji. Hovězí maso naklepeme, osolíme a opepříme. Plátky masa vložíme na cibuli, která musí být orestovaná na oleji do hněda.

 

Domácí sýrové krekry

200 g másla, 200 g hl. mouky, 200 g tvr.sýra, 2 žloutky, 1 lžička soli, šp. Kari koření

Nastrouháme sýr najemno. Do misky si odvážíme hladkou mouku, přidáme sýr, sůl, koření, změklé máslo a žloutky. Vše zpracujeme v těsto. Vál si pomoučníme a pomocí válečku vyválíme plát cca 3 mm. Vykrajujeme libovolné tvary a ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180C cca 10 minut do růžova. Z této dávky jsou 3 plechy malých krekrů.

 

Vepřová panenka ve slaninové košilce

Znojemská omáčka s rýží

Koprová omáčka

Houskový knedlík

Hovězí s rajskou omáčkou a těstovinami

Čočka na kyselo

Pizza ze zakysané smetany

Pizza z listového těsta

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

Jahodový koláč /dortová forma/

80 g tuku, 80 g cukru, 80 g polohr.mouky, 50 ml mléka, 2 lžíce kakaa, 2 vejce, špetka prášku do peč.

Krém: 600 ml mléka, 1 jahodový a 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 lžíce změklého másla, 2 lžíce krup.cukru,  jahody

Želatina: 1 dortové želé, 200 ml vody, 3 lžíce cukru

180 st., 10-15 min.

 

Koláč s tvarohem a meruňkami /paní Mikulkové/

4 žloutky, 200 g cukru, 8 lžic vody, 10 lžic oleje, 300 g polohr.mouky, 1 vanil.cukr, 1 kypřící prášek, sníh ze 4 bílků, strouhanka, 2 tvarohy utřené s cukrem a žloutkem, 1 sklenice meruněk


Tvarohový štrúdl s jablky

560 g hl. mouky, 4 lžičky hr. mouky, 1 prášek do peč., 250 g tvarohu ve vaničce, 250 g tuku, 2 vejce, špetka soli

 

Rychlé lívance

2 hrnky polohr. nebo hl.mouky, 2 vejce, 1,5 hrnku mléka, 1 prášek do peč.,1 vanilínový cukr, cukr krupice


Rychlé minidezerty se šlehačkou

4 velká jablka, ½ hrnku mléka, 1 hrnek polohr.mouky, ¾ hrnku cukru krupice, 1 prášek do peč., 1 vejce, 3 lžíce kakaa, 5 lžic rumu, 5 lžic oleje, čokoláda a šlehačka na ozdobu

Všechny ingredience smícháme a vylijeme do vymazané a vysypané formy na „srnčí hřbet“. Pečeme při 180°C asi 25 minut

Po vychladnutí nakrájíme plátky, potřeme marmeládou, nastříkáme šlehačkou, ozdobíme dle fantazie.

 

Dort harlekýn

6 žloutků, 200 g cukru, 60 g kakaa,  8 lžic vody, 140 g polohr. mouky, 2 prášky do pečiva, 6 bílků (sníh)

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Krém: 60 g másla, 60 g hladké mouky 2 hrnky mléka,
Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout.

250 g másla, 200 g cukru, 80 g kakaa 1-2 vejce
Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém.
Zdobíme ušlehanou smetanou a čokoládou.

Na ozdobu:
3 smetany ke šlehání, 3 ztužovače šlehačky, Čokoláda na postrouhání, Čokoládové Neapolitánky CARLA

 

Tříbarevný koláč

Tmavé těsto:
300 g polohr. mouky, 100 g cukru, 100 g másla, 2 lžíce kakaa,1 vejce,1 prášek do peč., 4 lžíce vlažné vody

Tvarohová náplň:
750g tvarohu - 3 kostky, 100 g mouč. cukru, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, 3 lžíce mléka

Světlé těsto:
200 ml oleje, 200 g cukru,  6 lžic teplé vody, 250 g polohr. mouky, ½ prášku do pečiva, 3 žloutky, ze 7 bílků sníh

Všechny přísady na tmavé těsto dáme do mísy a smícháme, těsto namačkáme do tukem vymazaného plechu s vyšším okrajem.
Tvarohy vyšleháme s cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem a trochou mléka. Hotovou náplní potřeme tmavé těsto.
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, po troškách přidáváme olej a vodu, vmícháme mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh. Těsto nalijeme na tvarohovou náplň.
Koláč pečeme v troubě předehřáté na 170°-180°C asi 45 minut.

 

Šufánky

125 ml mléka, 1/2 lžičky cukru, 3/4 kostičky droždí, 500 g polohrubé mouky, 250 g másla nebo Hery
Náplň:  1,5 kostky tvarohu, Cukr, Citr. Kůra, 1 vejce, Rozinky

Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek a připravíme tvarohovou náplň.
Do mouky vmícháme tuk a kvásek, vypracujeme tužší těsto a rozdělíme ho na 7 dílů. Z každého dílu vyválíme kolečko o průměru 27–30 cm a rádlem ho rozdělíme na 8 dílů. Na kraj trojúhelníku dáme trochu tvarohové náplně, okraje zahrneme a stočíme směrem ke špičce. Na plech s pečicím papírem vyskládáme šufánky špičkou nahoru a pečeme při 180°C dorůžova. Hotové je posypeme moučkovým cukrem.
     Čerstvé Šufánky jsou krásně křehké, později od tvarohu navlhlou a jsou krásně vláčné. Náplně můžeme obměňovat, například s kakao-oříškovou náplní jsou výtečné.

 
Domácí sušenky

200 g rostl.tuku, 100 g mouč.cukru, 240 g hl.mouky, 100 g kokosu, 2 žloutky, 2 lžíce kakaa, 1 vanil.cukr

Vypracujeme těsto, uděláme kuličky na plech a vidličkou rozmáčkneme kuličku do tvaru sušenky. Pečeme při 180°C.

 

Pudingová roláda

4 žloutky, 4 lžíce cukru, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 bílky

Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku a ručně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na pečící papír potřený olejem a pečeme na 180°C do růžova. Počkáme pár minut, aby z rolády odešla vařící pára a ještě teplou roládu stočíme i s papírem a necháme vychladnout.

Náplň: 500 ml mléka, 6 lžic cukru krupice, 2 čokoládové pudingové prášky, 2 lžíce kakaa, 250 g másla

Na ozdobu Cukrářská poleva mléčka CARLA Chocolate

Do mléka dáme 2 lžíce cukru, pudingy a uvaříme hustý puding. Máslo vyšleháme se 4 lžícemi cukru a 2 lžícemi kakaa. Pak postupně přidáváme vychladlý puding. Vychladlou roládu potřeme náplní, zatočíme (postupně při stáčení sundáváme pečící papír) a náplní potřeme celou roládu.

 

Převrácená jablečná omeleta

Náplň 50 g másla, 2 lžíce cukru, 1 lžíce skořice, Jablka

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, skořici a necháme zkaramelizovat. Jablka nakrájíme na plátky nebo kousky, vložíme na pánev s karamelem a necháme rozpéct.

Těsto 4 žloutky, 5 lžic mléka, 50 g hl. mouky, 40 g cukru, 4 bílky - sníh

Všechny ingredience smícháme a směsí polijeme horká rozvařená jablka na pánvi. Celou pánev dáme do trouby, kde jí necháme asi 30 minut na 170°C. Do růžova upečené těsto nejdříve opatrně odřízneme od okrajů a překlopíme na talíř.

 

Tvarohový šrúdl s jablky.

560 g hl. mouky, 4 lžičky hr. mouky, 1 prášek do peč., 250 g tvarohu ve vaničce,  250 g rostlinného tuku, šp. soli, 2 vejce

náplň:  jablka, 1 lžičku skořice, hrst rozinek, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek,
hrst mandlové moučky

 

Vanilkové rohlíčky

240 g hladké mouky, 60 g cukru moučky, 120 g mletých mandlí (ořechů), 180 g másla, 2 žloutky, trochu vanilkového cukru

Pečeme při 180°C do růžova, vlažné obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

 

Kakaová roláda se šlehačkou

Koláč s pudingem a zakysanou smetanou

Tvarohové kynuté buchty

Bramborové válečky se švestkovým rozvarem

Dukátové buchtičky

Dort Pavlova